bancian:)

Saturday, February 9, 2013

random soo random

hey!its my random post since tunggu kawan yang bakal tiba dari KL sekejap lagi.hujung minggu ni merupakan hujung minggu yang bakal dinantikan.since dah lama aku tak bergembira bersama sama kawan kawan, so this weekend aku mengharapkan semua nya berjalan dengan lancar.lots of things happened lately.since aku pun malas dah nak cakap cakap sangat pasal menda ni..so..just korang tahu yang aku kat sini.happy happy sahaja.

sebenarnya sambl menunggu aku duudk dengan kawan kawan aku . melayan mereka bergelak ketawa.at least happy sikit aku ni.boleh jugak nak gelak gelak.tapi berkawan biarlah berpada pada.since post ni macam la ada kaitan sedikit la dengan kawan kawan so let me define what is kawan act.

KAWAN..satu perkatann yang dah lama aku dengar.dulu masa kecik kecik,mak aku selalu pesan supaya pergi mana mana dengan kawan.pergi sekolah dengan kawan,main masak masak dengan kawan kawan,main kurik kundi dengan kawan kawan,mengaji dengan kawan kawan.pendek kata dulu mak aku selalu pesan supaya aku ada dengan kawan kawan setiap masa.well..kawan kan bagus!

naik sekolah menengah, aku pun ramai jugak kawan.setakat mana aku berkawan aku rasa tak ada lagi kawan yang menyakitkan hati aku,semua nya menggembirakan aku.kawan! selamanya ada kawan.tapi mak aku da mula pesan kat aku supaya pandai dah mencari kawan.pilih kawan yang betul,jangan terikut sangat dengan kawan kawan yang tak berapa betul,tingkah dan laku diperhatikan supaya aku tak terikut dengan kawan kawan yang salah.di situ aku mulai tak tahu mana arahnya bersahabat dengan manusia ini.bagus atau tidak aku masih lagi sangsi akan apa itu fungsinya kawan.

di universiti aku disajikan dengan pelbagai kerenah manusia yang jahil melakonkan watak masing masing termasuklah aku ni ha.bukan nya bermaksud selam aku hidu ni aku hanya berlakon tapi itulah manusia.ada kalanya kita dihadapkan dengan pelbagai situasi yang mendesak supaya kita berlakon untuk menjaga hati orang disekeliling.

namun berlakon yang aku maksudkan ni berlakon untuk yang baik ya.bukan yang jahat.yang baik ni bermakna aku berlakon tanpa perlu aku berkata mengenai orang tersebut.berlakon aku,hanya aku yang tau.tak perlu nak berpompang sangat kat orang lain.bagi aku tak perlu langsung.

kat sini...aku ramai kawan.ada antaranya berlakon dengan aku.and even untuk semua orang nak berlakon.kat sini aku belajar mengenai tabiat manusia ni.kawan yang membina banyak tapi kawan yang menjatuhkan lagi ramai nisbahnya.ini adalah satu nisbah dan fakta yang harus anda semuua mengakui kebenrannya.aku yang merasai dan mngalami.dan aku kenal apa itu kawan dan apa itu lawan.

tak perlu untuk aku sebutkan disini apakah jenis manusia yang berlakon baik dihadapan semua orang sedangkan diri tu tak baik? burukkan nama orang lain demi menjaga kepentingan diri,hidup,perniagaan.berkat kah hidup kita kalau macam tu? aman kah dunia kalau semua orang berpelakuan sedemikian? aku bukan Tuhan untuk menghukum manusia lain tapi aku rasa aku mempunyai hak untuk berasa menyampah dengan topeng manusia macam tu.

perlu aku tekan kan disini,umur seseorang tidak menjamin kematangan fikiran seseorang itu.kalau dalam hati manusia itu hanya bertuhan kan nafsu dan keinginan,kawan punya makna takkan pernah wujud.tamak nya manusia boleh sampai berbunuhan.tamaknya manusia,boleh menikam saudara.ingin aku bertanya,mahukah kita dikelilingi oleh orang sebegitu? bagi aku,jawapannya senang je.aku akan jawab tidak.sebab  aku tak perlukan orang yang betalam dalam hidup aku.

so kawan kawan diluar sana.saya seorang kawan yang sangat ikhlas berkawan dengan anda jika anda ikhlas berkawan dengan saya.kepada yang dah jadi talam tu,pulanglah e pangkal jalan.tak kemananya kalau hidup kamu macam tu.tak akan senang dengan kesenangan orang lain.tak akan aman hidup dengan masyarakat.dan kepada kawan kawan yang tak ikhlad nak berkawan dengan seorang 'NURUL AKMAL' ini,anda dipersilakan untuk angkat kaki dengan segera sebab talam macam kamu semua murah dan allergik mata aku nak tengok.sekian.selamat malam:D

No comments: